Home > Geen categorie > Wederom omzet en winstdaling voor Samsung

Wederom omzet en winstdaling voor Samsung

donderdag 8 januari 2015 heeft Samsung de voorlopige kwartaalcijfers van het vierde kwartaal van 2014 bekend gemaakt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet helaas wederom melden dat zowel de omzet als de winst cijfers zijn gedaald. Al eerder in 2014 waarschuwde Samsung ook al dat de winst en omzet van het bedrijf zal gaan dalen wegens tegenvallende verkoopcijfers en hoge kosten.

Waarschijnlijk is de omzet van Samsung in het vierde kwartaal van 2014 met nog eens 12 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. De omzet die het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft geboekt in het laatste kwartaal zal tussen de 39,1 en 40,6 miljard euro liggen. De daling in de omzet ligt voornamelijk aan het achterblijven van de verwachte verkoopcijfers. Vooral de Samsung Galaxy S5 heeft Samsung niet gebracht waar de fabrikant wel op gehoopt had.

De winst die Samsung heeft gemaakt in het vierde kwartaal is nog schrikbarende. De totale winstgevendheid van het bedrijf zal in het laatste kwartaal met maar liefst 35 procent zijn gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. De winst zal door de enorme daling uitkomen tussen de 3,8 miljard en 4,1 miljard euro.

De daling van de winst en de omzet van Samsung heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer smartphone fabrikanten uit China ook smartphones buiten het eigen land verkopen. Doordat Samsung het grootste marktaandeel heeft vangt het bedrijf de grootste klappen. De Chinese smartphones zijn veelal een stuk goedkoper maar draaien wel op Android waardoor ze bij Samsung in het vaarwater komen.

Het marktaandeel van Samsung is ook flink gedaald het afgelopen jaar. Dit komt min of meer door de opkomende Chinese smartphone fabrikanten maar ook door de tegenvallende en geflopte Galaxy S5. De high-end smartphone van Samsung moest het paradepaardje van 2014 worden maar het toestel werd niet goed ontvangen bij het grote publiek waardoor de verkoopcijfers van de Galaxy S5 ver achter bleven bij de verwachtingen van Samsung.

Om het tij te keren bij Samsung heeft het bedrijf al enkele maatregelen genomen. Zo zal de fabrikant de kosten flink reduceren door minder werk uit te besteden en een drastische maatregel als gevolg van de omzet en winstdaling is dat Samsung in 2015 25 tot 30 procent minder smartphones zal gaan uitbrengen. Hierdoor kan Samsung de kosten voor onderzoek en ontwikkeling aanzienlijk reduceren. Verder zal het bedrijf het roer volledig omgooien in 2015 zo worden alle smartphones voorzien van een nieuw fris design.

Wilt u meer lezen over Samsung? Bekijk deze nieuwssite over Smartphones.