Home > Alles in een informatie > Vergeleken: glasvezel vs kabel internet 

Vergeleken: glasvezel vs kabel internet 

In dit artikel gaan we het gebruik van glasvezel en kabel voor internetaansluitingen met elkaar vergelijken. Met kabel wordt de coaxkabel bedoeld. We zullen eerst ingaan op dat type kabel. Vervolgens hebben we het over de glasvezel. We sluiten af met de genoemde vergelijking. 

Wat is coaxkabel? 

Coax staat voor coaxiaal. Het is een tamelijk stugge kabel, die twee geleiders heeft. Een koperen draad vormt de kern van de kabel. Om die draad bevindt zich een isolerende laag. Vervolgens is er om die laag een metalen vlechtwerk aangebracht. Laatstgenoemde is de andere geleider. Dat is anders dan bij twee aderige telefoonkabel, waarbij de geleiders om elkaar zijn gewonden, wat aangeduid wordt met ‘twisted pair’. 

In duurdere coaxkabels zitten tussen buitenste geleider en de beschermlaag van de kabel nog een metalen folie. Middels die twee geleiders kunnen bijvoorbeeld videosignalen worden verstuurd, maar ook signalen die voor het transport van gegevens worden gebruikt, zoals dat in het internet gebeurt. 

Door de opbouw van een coaxkabel levert die weinig stoorsignalen erbuiten op en tegelijkertijd dringen signalen van buiten slechts in geringe mate de kabel binnen. Coaxkabel is daarom geschikt voor signalen met hoge frequenties en daardoor heeft een internetaansluiting met een coaxkabel een grote transmissiecapaciteit.  

Wat is glasvezel? 

Glasvezel is een heel dunne vezel, die gemaakt is van zeer doorschijnend glas. Omdat de vezels dun zijn, nemen ze weinig ruimte in beslag. Normaliter is glas nogal bros, maar glasvezel wordt op een manier geproduceerd, die ze sterk en enigszins buigzaam maakt.

De overdracht van signalen gebeurt met licht. De vezel is zo gemaakt, dat het licht daarbinnen blijft. Licht heeft een hoge snelheid, kan via glasvezel grote afstanden overbruggen en heeft een grote transmissiecapaciteit. Licht is niet af te luisteren, want er is geen elektromagnetische straling. Het kan ook niet worden gestoord door dat soort straling van buitenaf. Het gebruik voor gegevensuitwisseling is dus heel veilig. Glasvezel kan beter niet in korte borden worden gelegd, want dat beïnvloedt de signaaloverdracht negatief. 

Vergelijking coaxkabel met glasvezel 

Zowel via coaxkabel als glasvezel zijn hoge transmissiesnelheden mogelijk. Glasvezel is echter wel sneller dan coaxkabel. Bij glasvezel zijn bovendien de verzend- en ontvangstsnelheid gelijk, wat prettig is bij bijvoorbeeld videoconferencen. Bij coaxkabel is de verzendsnelheid lager dan de ontvangstsnelheid. Glasvezel heeft geen last van interferenties.

Wat met name voor glasvezel zakelijk gebruik belangrijk is, is dat de kabel zeer buigzaam, erg sterk en onbrandbaar is. Internet via glasvezel is bovendien doorgaans minder storingsgevoelig dan via coaxkabel. Ook dat aspect is belangrijk voor glasvezel voor zakelijk gebruik.  

Artikel is mede mogelijk gemaakt door Schierplekkie.nl.