Home > Xs4all > Problemen met Fritz Box routers van Xs4all

Problemen met Fritz Box routers van Xs4all

AVM heeft het lek in zijn Fritz Box-routers gevonden en een update uitgebracht. Xs4all, die de modems levert aan klanten, raadt aan de update zo snel mogelijk te installeren. Wel blijft het advies om remote access uit te schakelen voorlopig van kracht. Klinkt heel technische maar hier kan gewoon contact opgenomen worden met Xs4all.

Het gaat om een eerste update voor de firmware van de FritzBox-modellen met typenummers 7390, 7360 en 7340. De patch is door te voeren via de wizard in de firmware van de modem en brengt de firmwareversie naar 6.03. “Hoewel de oorzaak lijkt gevonden, gaat het onderzoek nog door”, meldt Xs4all in samenspraak met Fritzbox.

AVM, de maker van de FritzBox, zegt de aanvalsmethode inderdaad gevonden te hebben: kwaad willenden konden de router via poort 443 binnendringen en wachtwoorden onderscheppen. Totdat meer zekerheid bestaat over het dichten van het lek, blijft het advies om remote acces via poort 443 uit te schakelen. “We adviseren onze klanten bovendien het wachtwoord van hun modem, en de wachtwoorden van telefonie-accounts te wijzigen”, laat Xs4all daarnaast weten. Xs4all gaat ook de klanten hierover nogmaals op de hoogte brengen.

Donderdag werd bekend dat klanten van Xs4all het slachtoffer zijn geworden van een probleem met de FritzBox-routers die de provider gebruikt. Kwaadwillenden konden achter het wachtwoord van de router komen en onder andere dure telefoonnummers bellen, waardoor de klanten torenhoge rekeningen kregen. Overigens geldt het probleem voor alle gebruikers van de desbetreffende routers, niet alleen de klanten van Xs4all. Vooral in Duitsland zijn de FritzBox-modellen populair.