Home > Alles in een informatie > Hoeveel data verstookt heel Nederland

Hoeveel data verstookt heel Nederland

Hoeveel data verstookt heel Nederland?

Hoeveel data verstookt heel Nederland

Nou op woensdag avond 21:00 was het dus voor het eerste 500Gbit/s gaf het Nederlandse Internet Exchange aan. De NL-IX word volledig beheerd door KPN en weinig mensen zullen hier ooit van gehoord hebben maar wij dachten voor de geïnteresseerde mensen onder ons kijken wij eens een stapje dieper in de materie.

De NL-IX is het aanknooppunt van het Nederlandse Internet. En is sinds afgelopen jaar met 100 Gbit/s gestegen. De aanleiding van de stijging is door het onlinevideo (OnDemand) waar steeds meer vraag naar is.

Het Nederlandse Internet verkeer is goed voor de 6de  plek in de wereld en is dus voor zo klein landje enorm.

Stijging afgelopen jaren:

  • 2011 Totaal aantal data: 146,7Gbit/s
  • 2012 Totaal aantal data: 220Gbit/s
  • 2013 Totaal aantal data: 400Gbit/s
  • 2014 Totaal aantal data: 500Gbit/s

Nederland staat nog steeds op de 2 plek ik alles hoogste piek data ooit dit bedroeg een niet al 2600 Gbit/s. (exacte reden is voor mij niet bekend waarom wij zo piekvolume hebben behaald.)

Dit was een kijkje in het Nederlandse Data verkeer. Voor veel mensen zeg het niet zoveel maar 1Gb’s geeft aan ongeveer 128MB netto snelheid en dat is te vergelijken met het binnen halen van muziekalbum per seconden. En dat is een groot verschil als we onze eerste ADSL verbindingen erbij halen waar dit gemiddeld gesproken 5 minuten duurde.

Dus totale netto snelheid zit rond de: 64.000MB per seconden. In mensen taal betekend dit: Muziek nummers: 21333 per seconde of 500+ muziek albums per seconden, 13,6 dvd’s per seconden of 3 volledige bluray disks.

Hoelang gaat het nog duren voordat we alles kunnen streamen en downloaden verleden tijd is.