Home > Alles in een informatie > Europa wil dat Amerika internet niet langer beheert

Europa wil dat Amerika internet niet langer beheert

Europa wil dat Amerika internet niet langer beheert

De Europese Commissie wil dat het beheer van internet en de systemen die internet mogelijk maken niet langer in beheer zijn van de U.S.A. De Commissie pleit voor een systeem met een grotere rol voor onder meer Europa bij het beheer van het internet.

IcannDe massale spionage die klokkenluider Edward Snowden afgelopen acht maanden aan het licht bracht en het afgenomen vertrouwen in het internet van veel mensen zijn volgens de Europese Commissie de redenen om het beheer deels te willen wijzigen, zegt de verantwoordelijke Eurocommissaris Neelie Kroes.

De Europese Commissie steunt het voorstel niet om het beheer bij de V.N. neer te leggen, maar wil een wereldwijd systeem van beheer, zonder dat individuele landen de controle hebben over vitale systemen van het internet. Daarbij moet Europa een grotere rol krijgen. Een woordvoerder van Kroes zegt in een toelichting per e-mail dat de hervorming van het beheer van het internet hard nodig is. “Het is essentieel als we een breuk of een rem op de innovatie van het internet willen voorkomen.”

De hervormingen moeten in de komende jaren vorm gaan krijgen. De EU wil daarover gaan onderhandelen met de Amerikanen. Kroes zegt op Twitter dat ‘het internet geen censuur’ nodig heeft. Op dit moment overzien Amerikaanse organisaties zoals het ICANN nog de ontwikkeling van het internet, onder toeziend oog van het Amerikaanse ministerie van handel.